Theater Rotterdam speelt een heel vermakelijke Hamlet voor 8+ en ouder
Theater Rotterdam speelt een heel vermakelijke Hamlet voor 8+ en ouder

Theater Rotterdam speelt een heel vermakelijke Hamlet voor 8+ en ouder

Shakespeare zul je niet snel associëren met up-tempo modern vermaak, maar Theater Rotterdam denkt daar anders over. In de Meervaart in Amsterdam hielden ze bijna drie uur lang het publiek bezig met een mooie mix van klassiek theater, hedendaags entertainment en Queen. Een echte aanrader!

Tijd is zo voorbij

Op voorhand leek het ons best een stretch: bijna drie uur toneel met een achtjarige. Zou hij dat volhouden om zo lang stil te zitten en zijn aandacht bij de uitvoering te houden? Nou, geen probleem! Vanaf de eerste minuut ging hij er in op en met hem de rest van de zaal. De acteurs van Theater Rotterdam betrekken vrijwel meteen het publiek bij de voorstelling en mee roepen is natuurlijk altijd leuk. Door te starten met een Hamlet-verkiezing ontstaat direct een leuke sfeer.

Griezelen met Pierlala

Ger Geraamte en Pierlala introduceren het stuk en waarschuwen meteen dat bijna iedereen doodgaat. Maar dat is vanuit hun standpunt natuurlijk heel fijn, dus zo geven ze er meteen een slimme en leuke twist aan. Die bijzondere humor loopt als een rode draad door het toneelstuk en haalt de zwaarte van het verhaal effectief weg.

Modern maar niet alleen dat

Wat Hamlet in de uitvoering van Theater Rotterdam verfrissend maakt is de combinatie van vroeger en nu. De koning en koningin zijn ouderwets gekleed en naar het buitenland gaan ze met een boot die daar maanden over doet. Maar Hamlet is een surfdude en Laertes gaat feesten op Ibiza. Zo wisselen zwaardvechten en humor anno 2019 elkaar mooi af.

Hamlet Shakespeare theater rotterdam meervaart amsterdam jeugdtheater kindertoneel toneel

Queen is een gouden greep

Op belangrijke momenten barsten de acteurs in gezang uit. Er zijn treffende vertalingen van Queen nummers gemaakt die de scenes een mooie ondersteuning bieden. En een hoop afwisseling geven voor de jongere bezoekers. Voor de wat oudere bezoekers zijn er slimme woordgrappen en referenties naar zaken die kinderen wellicht nog niet zo bezig houden. Ik noem een MAGA pet van Trump, of de hilarische aanwezigheid van Angela Merkel. Kortom: echt heel goed over nagedacht en een heel gezellige middag uit, voor ouders en kinderen.

Kleine puntjes van aandacht

Eigenlijk valt er helemaal niets op aan te merken, ik beveel dit toneelstuk echt van harte aan. Is er dan niets waarvan ik dacht ‘Mmm…’? Jawel. Het schelden op de koning met het woord ‘Dikzak’ viel niet geheel goed. Pesten (in dit geval met uiterlijke kenmerken) wil niemand zijn kind aanleren,  denk ik. En goed voorbeeld doet goed volgen. Als laatste kleine puntje: er was weinig diversiteit bij de kinderen die meespeelden in het toneelstuk. Zeker in Amsterdam had ik niet verwacht bijna alleen maar witte blonde kindjes op het podium te zien.

Wil jij ook graag deze superleuke voorstelling van Hamlet door Theater Rotterdam bijwonen? Dat kan nog op allerlei plekken de komende maanden.