Teylers museum in Haarlem is echt wat heel anders
Teylers museum in Haarlem is echt wat heel anders

Teylers museum in Haarlem is echt wat heel anders

 

Het Teylers museum in Haarlem heeft als ondertitel ‘Museum van de verwondering’ en dat is goed gevonden. Het museum biedt een heel interessante combinatie aan van voorwerpen, tekeningen, schilderijen en allerlei andere wereldse zaken. Absoluut de moeite waard om te bezoeken dus!

Vaste collectie en tentoonstellingen

De vaste collectie van het Teylers museum bestaat uit allerlei fossielen, werktuigen, mineralen en aanverwanten. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen. Op dit moment zijn dat De Lorentz formule in het Lorentz Lab (18 mei 2017 t/m 18 mei 2020), Denkend aan Holland (2 juni 2018 t/m 2 september 2018)  en vanaf 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 Leonardo da Vinci. De tentoonstellingen zijn bijzonder mooi ingericht en goed te overzien. Geen eindeloze grote zalen, maar overzichtelijk en op een fijne manier. In grote leggers kun je afdrukken van veel bekende werken van dichtbij bekijken, een leuke extra die bij meer musea fijn zou zijn.

Ruimte voor verbetering

vertelover.nl interactief informatief magazine over Nederland: Teylers museum, tentoonstellingen

 

 

 

 

 

Er hangt een bijkans serene sfeer in de zalen met de wetenschappelijke voorwerpen en fossielen. Toch zou er wel ruimte voor verbetering zijn: veel is alleen goed voor te stellen als je een opmerkelijk grote fantasie hebt. Filmpjes of QR codes die naar een site verwijzen waarop beeldmateriaal van de dieren en planten te vinden is zou het wat interactiever en sprekender maken. Nu is het als volwassene al een beetje een stretch, laat staan voor de internet generaties. Zo’n prachtig fossiel is natuurlijk geweldig mooi om te zien, maar een animatie met hoe het dier eruit zag geeft een verduidelijking. Dat geldt ook voor de vele instrumenten die er staan. Echt geen idee wat je er mee kan doen, dus ook daar zou visuele bijval fijn zijn.

Reactie Teylers Museum: ‘Teylers Museum is het oudste museum van Nederland en werken er hard aan om zo authentiek mogelijk te blijven. Dat betekent dat we bijvoorbeeld niet kiezen voor extra techniek en digitale middelen in de oude zalen. De pure ervaring blijft veel mensen bij.’

Ben jij bekend met het Teylers museum? En wat is jouw mening? We lezen het graag op onze Facebookpagina

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.