IKEA slaapbank Fyresdal en Nyhamn: hoe zijn ze nou echt?
IKEA slaapbank Fyresdal en Nyhamn: hoe zijn ze nou echt?

IKEA slaapbank Fyresdal en Nyhamn: hoe zijn ze nou echt?

Er zijn veel redenen om voor een slaapbank te kiezen. Je bespaart er ruimte mee, een slaapbank is multifunctioneel en sommige zijn ook gewoon heel mooi. In deze review staan we stil bij twee slaapbanken van IKEA: Fyresdal en Nyhamn. Hoe zijn ze nou echt?

Slaapbank: slapen of zitten?

Wanneer je een slaapbank uitzoekt is het belangrijk dat je eerst bedenkt waar die primair voor is bedoeld: slapen of zitten? De Fyresdal heeft geen achterkant, alleen het ijzeren hekwerk, dus  die is voor zitten minder geschikt. Staat tegenover dat de Nyhamn geen armleuningen heeft. Nog een belangrijk verschil: de Fyresdal is geschikt voor matrassen van 80 x 2oo, terwijl de Nyhamn wordt geleverd met een matras van 140 x 200. Daarbij is het zitgedeelte 60 cm en het rugkussen 80 cm. 

Slaapbank IKEA Fyresdal vertelover.nl review voordelen nadelen

Zacht of hard

Bij de Nyhamn kun je kiezen tussen verschillende bekledingen en heb je standaard een bijgevoegd foammatras. Die ligt erg hard. Tenzij je echt dol bent op harde matrassen is dat een redelijk minpunt wat de slaapfunctie betreft. Om op te zitten voelt het daarentegen wel heel fijn. De Fyresdal is alleen een frame, de matrassen moet je er daar apart nog bijkopen, maar dat maakt de keuze natuurlijk wel ruimer. De Fyresdal heeft wel als nadeel dat de lattenbodem van metalen roetjes is gemaakt en dat veert niet mee. Dus je moet echt een heel goed matras er op leggen, anders voelt het erg hard.

Montage: makkelijk of monsterlijk?

De Nyhamn is heel makkelijk in elkaar te zetten, zelfs als je geen IKEA wonder bent. Om de bank tot bed te maken trek je de achterkant naar je toe en vouwt die dan naar achteren: easy-peasy. De Fyresdal is niet moeilijk, maar je moet er echt heel goed bij opletten en veel tijd hebben. Alles is van metaal bij deze slaapbank en met name de metalen roetjes een voor een plaatsen kost veel tijd. Om deze bank om te toveren naar slaapbank trek je de onderste bodem naar voren: veel makkelijker dan dat kan haast niet. Het heeft een verstelbaar pootje om scheefliggen te voorkomen.

Slaapbank IKEA Nyhamn vertelover.nl review voordelen nadelen

Conclusie: Fyresdal of Nyhamn?

Wanneer je de slaapbank in je huiskamer hebt staan is de Nyhamn aan te raden. Ziet er leuk uit en ligt ook redelijk, maar wel hard. Is de bank meer bedoeld om vaak op te slapen dan is de Fyresdal een beter idee. Wanneer je daar goede dikke eenpersoonsmatrassen bij koopt lig je heerlijk! Qua prijs is de Nyhamn wat duurder (199,-), maar moet je bij de Fyresdal (169,-) de matrassen nog kopen, als je die niet nog hebt liggen. En dat maakt die dan wel aanzienlijk duurder.